понеділок, 13 лютого 2017 р.

15 січня - Стрітення Господнє


     Свято Стрітення, яке відзначають 15 лютого за новим стилем, символізує зустріч холодної зими і жаркого літа. У народі цей день називають також першою зустріччю весни - вважається, що після Стрітення морози вже йдуть на спад і ось-ось застукає по дахах весняна крапель.
     Треба сказати, що Стрітення має глибокі язичницькі корені, а церковним святом цей день став тільки після приходу на Русь християнства. У дохристиянські часи люди просили в цей день богів послати багатий врожай і гарну погоду.
     Після хрещення Русі всі язичницькі свята церква "підбудовувала" під нову віру. Так, у християнстві Стрітення стало символізувати зустріч у єрусалимському храмі Ісуса Христа з праведником Симеоном, а в його особі - і з усім людством.
     За церковним календарем свято Стрітення завершує різдвяні свята, які прославляють народження Ісуса Христа. 15 лютого віруючі освячують у церкві свічки, які потім приносять у дім як символ світла і очищення. Також в цей день освячують воду, і вважається, що вона має властивість зцілювати від різних хвороб.

Немає коментарів:

Дописати коментар